Gjerpen Skolekorps
 • Drilliaden    • Organisasjonen    • Vil du være med i korpset?    • Terminliste og oppdrag GSK    • Konkurranser    • Turer og seminarer    • Konserter    • Historie     • Gjestebok  

 

 

   Drilliaden
           

Snarveier:
 Bli medlem
 Logg inn medlem
 Kontakt oss!
Antall besøk på siden: 1 413 693

 

 Litt historie...
 
 
 
 
 
 
 

Foreldre og medlemmer i Gjerpen Skolekorps er stolte av å arrangere Drilliaden. Her kan dere få et lite innblikk i historien til Norges eldste drillkonkurranse:

Drilliaden ble arrangert for første gang i 1980. Konkurransen ble avholdt i ”Festsalen” (nå "Peer Gynt"-salen) i Ibsenhuset, med både pliktprogram og selvvalgt program. Pliktprogrammet ble koreografert av Marit Rasmussen fra Romerike krets av Norges Musikkorps Forbund.

I den aller første Drilliaden var det 6 deltagende korps, 5 av dem kom fra Telemark; dette var Siljan Jente- og Guttekorps, Klyve Skolekorps, Notodden Pike- og Guttemusikkorps og Lunde Skulemusikk, foruten arrangøren, Gjerpen Skolekorps. Den eneste drilltroppen som ikke kom fra Telemark, var Framnes Musikkorps fra Sandefjord i Vestfold, og de gikk av med seieren i konkurransen. Det må imidlertid nevnes at Gjerpens drilljenter kom på en god 2.plass!

Den gangen var det Porsgrunn Janitsjarorkester som spilte for drilltroppene under konkurransen, og det som ble spilt var marsjen ”Military Escort” av Harold Bennett til plikt-programmet og ”Marching Bossanova” av Harold Walters til det selvvalgte programmet. Drilltroppene viste begge programmene i rask rekkefølge, og så var det pausemusikk mellom hver tropp. Porsgrunn Janitsjarorkester, under ledelse av dirigent Egil A. Gundersen og Gjerpen Skolekorps, ledet av sin dirigent Arne Ingebretsen, byttet på å spille i pausene – og det gikk i marsjer, selvsagt! Hele konkurransen gikk av stabelen i løpet av en søndag ettermiddag i april, og publikum fikk høre mye ”live” korpsmusikk i løpet av showet!

I 2019 arrangerer Gjerpen Skolekorps sin drillkonkurranse – Drilliaden – for 40. gang, og både arrangementet og selve utøvelsen av drill har gjennomgått mange ”face-lifts” og en jevn og sikker utvikling mot det vi ser i Gjerpenhallen og i andre nasjonale og internasjonale drillkonkurranser nå – godt inne på 2000-tallet! Etter det første årets vellykkede ”eksperiment” ble konkurransen flyttet inn i ”Teatersalen” (nå "Dovregubbens Hall") i Ibsenhuset. Dette var en stor forbedring, særlig for publikum – for da fikk alle mulighet til å se drillerne i aksjon uten å stå og strekke hals...! Etter hvert ble det Musikkforeningen Suoni som spilte – både til pliktnummeret og til det selvvalgte nummeret. Det ble også mulig å velge mellom forskjellige musikkstykker til det selvvalgte programmet. Suoni var fast inventar i orkestergraven i Ibsenhuset frem til begynnelsen av 1990-tallet, og det er nok mange drillere rundt omkring i Norges land som husker Suonis dirigent Øyvind Strands oppmuntrende smil når nervøsiteten truet med å ta overhånd på scenegulvet!

Fra begynnelsen av 1990-tallet gikk man over til å ha ferdig innspilt musikk i konkurransen. Plikt-programmet ble fjernet, men gjeninnført etter 2 år – etter ønske fra deltagerne. I 1992 ble det for første gang konkurrert i klassene Solo og Duett. Slik ble Drilliaden arrangert frem til 2004, da pliktprogrammet igjen ble fjernet. Konkurransen var rett og slett i ferd med å bli for plass- og tidkrevende, og den videre utviklingen av arrangementet måtte evalueres. Dette gjaldt både selve konkurransens innhold og lokalene i Ibsenhuset. Drilliaden og de nye drilløvelser og koreografi var i ferd med å vokse seg ut av de gamle rammene.

I 2007 besluttet arrangøren - Gjerpen Skolekorps - å gjøre et forsøk på å arrangere Drilliaden i den nybygde flerbrukshallen "Gjerpenhallen" ved Gjerpen Ungdomsskole i Skien. Noen gav uttrykk for at de savnet det høytidelige preget som man var blitt vant til i Ibsenhuset store auditoriums-sal. Men fordelene oppveier ulempene, ikke minst for utøverne i konkurransen – med stadig mer "høytsvevende staver", krevende programmer og omfattende koreografi. Strukturen og rammen rundt arrangementet er nå innøvd og trygg, så Drilliaden har kommet til Gjerpenhallen for å bli. Med bedre plass for utøverne ble det også åpnet for nye klasser i konkurransen – Paradedrill og Pon Poms. Den siste kategorien her har imidlertid gått ut og inn som klasse i konkurransen noen ganger, siden det er så få som deltar i denne kategorien.

Gjerpen Skolekorps er stolte av å ha arrangert Drilliaden i 4 tiår, og mener at vi har oppnådd det viktigste målet – det som ble uttalt allerede i programbrosjyren i 1980 ”…drill er forferdelig morsomt og populært. Men kanskje det beste av alt er å få være med i et aktivt ungdomsmiljø, jobbe sammen med andre, reise på turer i inn- og utland, og glede seg over sin hobby…”.

Velkommen til Norges eldste drillkonkurranse, hvor mottoet er som det alltid har vært: "Participare victoria est" - å delta er en seier, altså det viktigste er ikke å vinne, men å delta!

   
 

 

 

Gjerpen Skolekorps, Postboks 340, 3701 Skien